Week 26-2011

Van 26 juni tot 2 juli op vakantie naar het Zwarte Woud. We vinden onderdak in Todtnau bij de Familie Falger. Voor wie een goed adres zoekt: Kirchstrasse 13a. Een mooie ruime kamer met eigen douche/wc, balkon en zelfs een keukentje.

26-6

Freiburg.
Aankomst in Todtnau. Eerst maar eens Schwarzwalder kirsch gebak voor mij en een biertje voor Cees.
27-6

Net als gisteren is het vandaag ook ruim boven de 30 graden. We gaan eerst de Todtnauer waterval bezoeken. Dat betekent berg op klimmen. Gelukkig grotendeels onder de bomen. Tja, het heet hier niet voor niets het Zwarte Woud natuurlijk. De waterval is 97 meter hoog.
Zicht op Todtnau. De kerk is de blikvanger van het plaatsje. En dat weet hij want hij laat minimaal ieder kwartier tussen 7.00 en 22.00 uur van zich horen.
's-Middags met de auto naar Hasel voor een bezoek aan de Erdmannshöhle. Dit is een druipsteengrot. Binnen is het er 7 graden dus ik haal nog snel even de jas uit de auto want buiten is het dus ruim boven de 30 graden! We krijgen hier een rondleiding van ongeveer 40 minuten.
Daarna rijden we door naar Bad Säckingen. Dit is ook weer een mooi stadje met als blikvanger een houten overdekte brug die over de Rijn gaat en Duitsland en Zwitserland verbind. En er is een kerk met erg mooie wand- en muur schilderingen.
De Rijn is hier nog blauw...
Zicht op de Duitse kant.
En het zicht op de Zwitserse kant.
De grens...
28-6

Vanaf Hinterzarten maken we een (rond)wandeling langs de Ravennaschlucht. Het is nog steeds erg warm vandaag. Gelukkig gaat het weer merendeels door het bos. Zo'n 10-15 km.
Als we vanaf Hinterzarten terug naar Todtnau gaan willen we bij de Schluchsee even naar de sperre gaan kijken maar een enorme hagelbui en onweer weerhoud ons ervan. Dan maar terug naar Todtnau. Daar is vooralsnog niks aan de hand kwa weer. We lopen na het eten nog een rondje langs de rodelbaan en ik doe mezelf tegoed aan een enorme Italiaanse ijscoupe. Ja, ik heb zo mijn zwakheden en één ervan is ijs.
Het was me toch een lekkere ijscoupe... !!
Deze foto is gemaakt voor de deur van onze kamer. Bij de gele parasol is het centrum met o.a. die ijsboer. Lekker dichtbij allemaal!
29-6

We rijden naar Blumberg-Zollhaus om een rit te maken met een stoomtrein.
Geen station of perron te zien maar soms stopt de trein eventjes om mensen uit te laten stappen die willen gaan wandelen. En je bent conducteur of niet hè? Dus je blaast belangrijk op je fluitje en zwaait wat met een pannekoekbordje.
We zijn hier bijna weer terug. Mooie rit door een mooi glooiend landschap met diverse dorpjes, bruggen en tunnels. Een aanrader!
Na de treinrit rijden we naar Donau Eshingen. Daar is de Donau-quelle.
Het is ondertussen hier een beetje gaan regenen...
De middag vordert ook al dus we rijden (weer) via de Scluchsee terug naar Todtnau. De rest van de middag/avond regent het gestaag door. Geen ijsje vandaag... ;-( Wel tijd om een boek te lezen en een spelletje rummikub te doen en dan slapen.
30-6

Vandaag gaan we met de bus naar de Feldberg, de hoogste berg van het zwarte Woud. Die bus (en trein) zijn voor toeristen trouwens allemaal gratis bij betaling van toeristenbelasting. Je krijgt dan namelijk een gastenkaart waarmee je zo in- en uit kunt stappen en je krijgt tevens diverse kortingen of zelfs gratis toegang tot bv gondels/liften musea en dergelijke. Daar kunnen ze hier nog wat van leren. Afijn, aangekomen bij de Feldberg gaan we eerst een stuk verder omhoog met een gondel. Daar vandaan gaan we lopend terug naar Todtnau. Dat is toch wel een heel eind achteraf gezien. De bewegwijzering is ook niet overal even duidelijk en met de kilometeraanduidingen nemen ze het hier ook niet zo nauw. Uiteindelijk komen we dan toch aan bij de lift/rodelbaan die we terug nemen naar Todtnau. Ik denk dat we toch wel zo'n 20-25 km hebben gelopen vandaag. Overigens was het heerlijk wandelweer vandaag. De hitte van de eerste dagen is weg en de zon is terug. Zo'n 18-20 graden is het.
Tijd voor een broodje. We zijn hier nog niet op de helft zal achteraf blijken...
En de flesjes water weer vullen.
Maar eens een beetje de weg vragen...
Na ruim 6 uur lopen komt dan eindelijk Todtnau in zicht.
Daar boven bij de lift zien we ook die grote kudde schapen die we vanaf ons balkon ook al een aantal keren zagen. Maar puf om er naar toe te lopen hebben we niet meer. Dan maar flink inzomen met de Lumix. Die Lumix heb ik overigens op verhouding 16:9 gezet, ik ben hem nog een beetje aan het uitproberen. Hij kan ook filmen. In de lift naar beneden heb ik ook een stukje gefilmd.
1-7

Laatste dag alweer. Morgen rijden we weer naar huis. Na al dat lopen van de hele week doen we vandaag iets rustiger aan. We gaan met de auto naar Belchen. Daar nemen we de gondel (ook gratis met de gastenkaart) naar boven en lopen daar een kleine rondweg naar de top.
Als we op de top zijn zitten we net in een wolk. Geen zicht dus maar de voorgaande foto's laten dat al zien.
Je hebt hier overal van die prachtige enorme boerderijen. Deze staan in Bernau.
Tot slot bezoeken we Sankt Blasien. Hier is o.a. een prachtige dom met de twee na hoogste koepel van Europa.
Niet...
en wel ingeflitst. Ik zou die flitser meer moeten gebruiken bij dit soort situaties maar ik vergeet hem bijna altijd.
De koepel geinspireerd naar voorbeeld van het Pantheon in Rome en gebouwd in 1772.
Waar dit op geinspireerd is.... (?)
Naar het filmpje vanuit de lift.